Pornichet til Bilbao

Onsdag d. 5/8 afgik vi fra Pornichet kl. 08.00, dog skulle vi lige have flyttet 2 både som lå uden på os. Det gik helt fint da der ingen vind var i havnen. Eller ingen vind overhoved, så endnu en dag for motor, lidt dyrt på diesel kontoen, men det går nok. Pornichet var et rigtigt ferieparadis med hoteller side om side langs stranden, og havnen var fyldt med både af forskellig størrelser, fiskebåde, små og store sejlbåde, hurtiggående trimaraner etc. Det eneste vi så af byen dagen før afgang var den nærmeste købmand, da vi manglede lidt til aftensmaden. Sejlturen idag var på ca. 40 sømil til øen Ile D’Yeu, som også viste sig at være et udpræget ferieparadis for franskmændene. Vi valgte at ligge for anker, så vi sejlede syd om øen til en bugt – Anse Des Viellers. En bugt som var meget populær, da vi lå ca. 30-35 både der i løbet af aftenen og natten. På den sidste tur rundt om øens sydspids fik vi en del modstrøm og der var også lidt strømsøer, så det så ud til at vandet kogte. Fri af pynten blev vandet mere roligt og vi kunne ankre op på et fint sted. Pia 3 valgte at gå i havn på øen, hvilket de fortrød, da havnen var meget overfyldt.

 

Torsdag d. 6/8 fortsatte vi turen til La Rochelle, en tur på 61 sømil, så dagen startede omkring kl. 07.00. I dag var der heldigvis vind fra den rigtige retning, så mesan- og storsejlet blev sat på ankerpladsen, og da vi var fri af spidsen af øen, kunne vi rulle genuaen ud. Desværre varede det kun de første par timer, hvorefter vinden døde ud. Motoren blev startet og vi fortsatte på et næsten spejlblankt hav. Den første dag hvor der næsten ingen dønninger var, og de der var, var store og bløde. Jo nærmere vi kom La Rochelle, jo varmere blev det. Har læst i vores pilotbog, at når man nærmede sig La Rochelle begyndte besætningen at klage over at det var for varmt. Det kan vi kun give forfatteren ret i. Vi ankom til den største havn vi har været i endnu. Havnen som ligger lidt uden for La Rochelle har plads til ca. 4.500 både. Vi valgte at betale for 3 dage, da man så kun skulle betale for de 2 dage. Den slags rabat kan vi godt lide. Resten af aftenen gik med afslapning og besøg af Pia 3. Det var også den første aften hvor man kunne sidde udenfor i cockpittet uden at skulle have en langærmet trøje på, det har vi ikke kunnet indtil nu. Det blev lidt sent inden vi gik til køjs, men det gør jo ikke noget, da vi ikke har travlt.

Solopgang Ile D’Yeu på vej til La Rochelle

Fredag d. 7/8 fandt vi cyklerne frem og cyklede ind til centrum af La Rochelle. Det tog ca. 10 min, hvor man kørte langs havnefronten der ind. Der er meget gode forhold for cyklister, med gode cykelstier mange steder, og inde i centrum har cyklisterne mere plads end bilisterne. Vi parkerede cyklerne på en af pladserne og gik en tur som var markeret på det kort vi havde fået udleveret på havnekontoret. Denne tur tog os rundt til de fleste seværdigheder i byen. Byen er utrolig smuk med mange gamle bygninger og mange smalle gader med små butikker og restauranter. Helt klart en af de smukkeste byer vi har besøgt indtil nu. Det var en dag med temperatur over 30 grader, så det blev en varm gå- og cykeltur. Tilbage på båden efter flere timers ophold inde i byen slappede vi af, fik os et bad og lidt at spise, inden vi skulle over på Pia 3 og have aftenskaffe. Igen blev det en hyggelig aften til ud på de små timer inden vi kom tilbage på Cap Maj. Tror at vi er de eneste danske både i havnen. Har ikke mødt mange danske både på turen indtil nu.

Lørdag d. 8/8 stod vi lidt senere op da vi åbenbart trængte til at få sovet lidt efter de sidste sene aftener. Formiddagen blev brugt på indkøb i Carrefour, som lå ca. 10 min fra havnen, da vi lige skulle have provianteret inden Biscayen krydses i morgen. Efter frokosten cyklede vi igen ind til centrum for at kigge lidt mere på byen. Der var mange mennesker inde i byen i dag, men det var jo også lørdag og der er mange franskmænd som også har ferie. Efter endnu et par timer rundt i de små gader cyklede vi hjem til båden, hvor vi slappede af inden vi kørte derind igen, da vi havde besluttet at vi ville spise ude til aften. Havde fundet et creperi på nettet som serverede både madpandekager og dessertpandekager. Det var et rigtig hyggeligt sted med rigtig god mad og servering, og så var det heller ikke særlig dyrt. Hvis vi syntes at der var mange mennesker inde i byen om dagen, så var det ingenting i forhold til her til aften. Der var mennesker overalt, så det var godt at det var påkrævet at bære mundbind, hele centrum i La Rochelle var mundbindsområde, men det har vi efterhånden vænnet os til at bruge.

Søndag d. 9/8 var det tid til den første milepæl på vores tur, nemlig at krydse Biscayen. Vi havde en tur på ca. 191 sømil foran os, og da vi ikke ville ankomme for tidlig til Bilbao, skulle vi først afsted omkring kl. 12.oo, så vi havde god tid til at blive klar. Vi havde regnet ud at det ca. ville tage 2 døgn. Vi fik pakket cyklerne ned, fik fyldt vand på og så var vi klar til afgang. Skulle dog også lige have fyldt dieseltanken op så vi kunne bruge motoren hvis nu der ikke ville være vind nok. Vejrudsigten lovede svag til let vind på hele turen, så vi kunne nok få brug for motoren på turen. Der var lidt kaos ved dieselkajen, da der var mange små motorbåde der lige skulle have fyldt op inden de skulle ud og nyde det gode vejr, desværre lå mange bare og ventede på at der ville blive ledig ved benzinstanderen, og så spærrede de for os som skulle tanke diesel. Med lidt hjælp fra havnepersonalet fik vi en plads ved dieselstanderen og kunne få fyldt vores tank op. Herefter kunne vi sejle ud af havnen og sætte kursen mod syd og mod Bilbao. Det blev en dag med megen sætten sejl, bjærge sejl, tænde motoren, slukke motoren, da vinden enten døde ud eller blæste lide imod os, men så var vi kedede vi os ikke. Der var så godt vejr at vi kunne lave en gryderet som vi fik til aftensmad. Det var rigtig godt. Fra kl. 21.00 til 09.00 kørte vi 3 timers vagter. Jeg tog den første vagt indtil midnat og så skiftede vi hver 3. time. Fra kl. 23.oo og indtil ca. kl. 06.00 havde vi lyn og torden, aldrig har vi set så voldsom et uvejr og at det varede så længe. Heldigvis fik vi ikke ret meget regn, men vores instrumenter kunne ikke rigtig lide det megen elektricitet der var i luften. Pludselig viste vores vindmåler 51 m/s, men så meget blæste det ikke, for vi havde både mesan- og storsejlet oppe og vi krængede slet ikke. Vores selvstyrer kom ud af kurs, så vi lige måtte slukke den for at komme ind på ret kurs igen. Da uvejret startede skyndte vi at lægge vores Ipad og tablet ind i ovnen, hvis nu vi skulle være så uheldig at blive ramt af et lyn, men det skete heldigvis ikke, så de kom ud igen da uvejret var ovre.

Mandag d. 10/8 fortsatte hvor søndagen endte, med meget sætten sejl, bjærge sejl, tænde motoren, slukke motoren, da vinden var lige så ustabil som om søndagen. Under min vagt om morgenen tror jeg at jeg så blåset fra en hval. Det var godt nok på lidt lang afstand, men i kikkerten så det ud som at den dykkede ned efter blåset, og så var den væk. Det var desværre så langt væk at det ikke var muligt at tage billeder eller video af det. Vi fik også besøg af nogle store delfiner, med de ville ikke lege foran båden. De havde travlt med at jage fisk. Ellers gik dagen og aftenen som om søndagen. Fra kl. 21.00 til 09.00 havde vi 3 timers vagter, hvor jeg igen tog første vagt. Men da Peter havde svært at falde i søvn blev jeg allerede afløst kl. 22.30, så vi begyndte først på vores 3 timers vagter derfra. Det ville også passe bedre med at Peter havde vagten når vi ankom til Bilbao. Denne nat var der heldigvis ikke noget uvejr, dog kom der nogle enkelte lyn, men slet ikke som den foregående nat.

Tirsdag d. 11/8 kl. 08.15 ankom vi til Bilbao efter 44 timer og 20 min. Vi havde besluttet at vi ville ligge for anker uden for havnen, så efter vi havde fået lagt ankeret ud, fået morgenmad, gik vi til køjs og sov indtil middagstid. Resten af dagen gik med afslapning efter de 2 dage til søs. Der var meget varmt så dagen sluttede med et bad fra båden inden det var tid til at gå til køjs igen.

Vi er nu kommet til Spanien

Anduvning Bilbao

I dag onsdag d. 12/8 var det tid til sightseeing i Bilbao. Aftalte med Pia 3, som lå inde i havnen, at vi kunne lægge gummibåden ved deres båd, og så fulgtes vi ind til centrum. Havde besluttet os for at tage ind og se Guggenheim Museet, så vi tog metroen derind. Der er en station meget tæt på havnen og den kørte lige ind til museet. Vi kunne først komme ind kl. 14.30, så vi fik tid til at få lidt frokost i nærheden inden vi gik tilbage til museet. Vi brugte ca. 2 timer derinde, hvilket var et god oplevelse. Da vi kom ud var det begyndt at regne, så vi tog tilbage til havnen. Nu sidder vi i læ nede i salonen, da det blæser og regner. Det skal det gøre det meste af aftenen og natten. Det har også i dag været meget varmt, over 30 grader. I morgen skal det ikke være så varmt, så det håber vi passer, da det ellers vil være meget varmt at gå rundt inde i Bilbao centrum.

Guggenheim Museum:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *